3D-fototechniek

3D Techniek uit 1850

Mijn interesse in de 3D foto techniek werd opgewekt door het boek "The Big Book of Breasts 3D" van uitgeverij Taschen.
Ik wist niet dat de 3D fotografie al in 1850 bestond en er toen al van blote dames in 3D genoten werd. Voor 3D opnamen heb je een speciaal fototoestel nodig met twee lenzen, welk op oogafstand naast elkaar geplaatst zijn. In het "Big Book of Breasts" zijn die twee foto's tot 1 zwart/wit-foto gemaakt, waarbij de verschillen met rode en cyaan-kleurige lijntjes zijn ingekleurd. Als je dan zo'n speciaal brilletje met rood en cyaan-kleurig glas op zet, zie je diepte. In het boek zit achterin zo'n 3D brilletje.



Scheel kijken

Verder zoekend op Internet kwam ik er achter dat je met twee foto's van zo'n speciale camera ook zonder hulpmiddelen diepte kan zien en dat het ook mogelijk is om die diepte op ieder beeldscherm waar te nemen als die foto's naast elkaar getoond worden.
Je moet dan als het ware scheel kijken en je ogen focussen op een punt tussen beeldscherm en je gezicht. De twee foto's vloeien in elkaar over en je krijgt dan in het midden een derde afbeelding te zien, met diepte in 3D! Met enige oefening lukt het om ontspannen naar de 3D afbeelding te kijken. Deze methode heet "cross eyed" en ja toen vond ik vele 3D foto's, nadat ik "3d cross eyed" bij google intikte.

3D foto's maken


3D foto's bekijken is leuk maar zelf 3D foto's maken is nog leuker. Gelukkig heeft Fujifilm een 3D camera gemaakt, waarmee je prachtige 3D foto's kunt maken; de "Fujifilm FinePix Real 3D W3". Een jaar of wat geleden kostte hij nog bijna 500 euro, maar is nu her en der al voor circa 230 euro te koop. De 3D camera van Fuji heeft een 3D display wat zonder brilletje een prachtig 3D beeld geeft. Je moet een beetje de kijkhoek veranderen om een scherp beeld te krijgen, maar dan heb een fantastische 3D weergave!
Fujifilm 3D Camera<



3D foto's bekijken op een 3D TV

De camera maakt 3D foto's met de extensie .mpo en dat betekent Multi Picture Object en dat zijn eigenlijk twee jpg files in 1 mpo file. Ik was verrast dat de google chrome browser de files weer kon geven, tik de drive letter, bvb. C: in de adresbalk en klik op de map met de foto's en vervolgens op een mpo file en zie de foto in weliswaar 2D. Om de foto's goed in 3D te bekijken heb je een 3D TV nodig en die heb ik (nog) niet, dus daarom heb ik de mpo files op een usb-stick gezet en ging ik naar de Media Markt om te kijken of mijn mpo files gelezen en getoond konden worden. Het resultaat was fantastisch, op zowel een 3D TV van Sony met de shutter-techniek en op een TV van LG met de polarisatie-techniek, respectiefelijk met een actieve en passieve bril. De grootte van de mpo files vielen wel wat tegen: 7 foto's voor circa 45 MByte.



3D foto/film applicaties

MyFinePix Studio: meegeleverd met "FujiFilm FinePix Real 3D W3" camera.
  • Chrome Browser: kan mpo-files weergeven.
  • MPO Explorer: maakt losse linker- en rechter file uit mpo-file.
  • Stereo Photo Maker: conversie, viewer-programma.
  • AnaMaker: Anaglyph Maker om Red/Cyaan plaatjes te maken.
  • 3D Movie Maker: om 3D video's te monteren.


  •         

    Comments: